Automaattiset ajatusharhat jotka lisäävät ahdistusta!
Automaattiset ajatusharhat lisäävät ahdistusta
Ahdistuksen tunne on luonnollinen ja normaali osa elämää. Se on elimistön tapa viestiä meille mahdollisesta tulevasta vaarasta ja pitää meidät toimintavalmiudessa. Joskus ahdistus kuitenkin muuttuu kohtuuttoman voimakkaaksi, hallitsemattomaksi ja pitkäaikaiseksi, eikä se riipu ulkoisesta tilanteesta. Ahdistus ei enää ohjaakaan toimintaamme kohti parempia ratkaisuja, vaan haittaa päivittäistä elämäämme ja saa meidät esimerkiksi välttelemään monia tilanteita.
Oletko koskaan ajatellut minkälaisia automaattisia ajatusharhoja meillä on, jotka lisäävät ahdistusta ja jarruttaa elämää. Ahdistus herää tai tulee näkyväksi seuraavasti:
- Tapahtuu joku asia elämässä ja siitä syntyy ajatus/tulkinta mieleemme. Teemme tulkinnan monesti eletyn elämämme tai omien kokemustemme kautta…
- Tunteet heräävät…
- Ja tunteet aiheuttavat reagointia ja tietynlaisen toiminnan…
Jotta voimme lähteä muuttamaan totuttua tapaa reagoida ja toimia on päästävä kiinni niihin ajatuksiin/tulkintoihin. Automatiset ajatusharhat ovat yleisiä ja niitä esiintyy monenlaisissa tilanteissa. Tässä muutamia tyypillisiä automaattisia ajatusharhoja:
Mustavalkoinen ajattelu: Asioiden näkeminen ääripäinä ilman välimuotoja. Esimerkiksi ajatella, että jokin asia on joko täydellistä tai täysin epäonnistunutta.
Yleistäminen: Yhden tapahtuman yleistäminen koskemaan koko elämää tai useampia tilanteita. Esimerkiksi epäonnistuminen yhdessä asiassa saattaa johtaa siihen, että ajatellaan epäonnistuvansa aina.
Tulkinta: Asioiden tulkinta negatiivisella tavalla, vaikka ei ole välttämättä todisteita siitä, että asia olisi niin. Esimerkiksi ajatella, että toinen ihminen ei pidä sinusta ilman todisteita siitä.
Tunteiden pohjalta päättely: Tunteiden mukaan toimiminen ja päätöksenteko ilman, että harkitaan muita vaihtoehtoja. Esimerkiksi kieltäytyminen tapahtumasta, koska tunnet olosi surulliseksi.
Henkilökohtainen tyytymättömyys: Ajatella, että olet epäonnistunut, koska sinulla ei ole kykyjä, vaikka usein syynä on puutteellinen suunnittelu
Ajatustenluku: Joka tarkoittaa tilannetta, jossa henkilö olettaa tietävänsä toisen henkilön ajatukset, vaikka todellisuudessa ei ole mitään objektiivista näyttöä näille oletuksille. Tämä voi johtua monista eri tekijöistä, kuten omista ennakkoluuloista, aiemmista kokemuksista tai tulkinnasta vihjeistä, jotka voivat olla hyvin epätarkkoja.
- Katastrofiajattelu: Henkilö yliarvioi negatiivisten tapahtumien todennäköisyyttä ja seurauksia. Tämä voi johtaa ylireagointiin ja stressaantumiseen. Katastrofiajattelun tyypillisiä muotoja ovat:Ylireagointi: Pienet tai tavalliset tapahtumat nähdään suurina katastrofeina. Esimerkiksi ajatellaan, että yksittäinen virhe työssä johtaa irtisanomiseen. Ennustaminen: Tulevaisuuden tapahtumien ennustaminen negatiivisesti ilman riittäviä todisteita tai perusteluja. Esimerkiksi odottaa, että kaikki menee pieleen ennen kuin se edes tapahtuu. Henkilökohtaisuus: Toisten ihmisten negatiiviset reaktiot tai tapahtumat tulkitaan usein omaksi syyksi. Oma vastuun ottaminen hankalaa ja yksilöllisten tapahtumien yleistäminen.