Ratkaisukeskeinen lyhytterapia
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on terapiamuoto, joka keskittyy asiakkaan voimavaroihin ja tulevaisuuteen, pyrkien saavuttamaan nopeita ja konkreettisia muutoksia. Tämä terapiamuoto perustuu ajatukseen siitä, että asiakkaalla on jo olemassa ratkaisuja omiin ongelmiinsa, ja terapeutin tehtävänä on auttaa asiakasta löytämään ja hyödyntämään niitä.
Keskeiset piirteet ratkaisukeskeisessä lyhytterapiassa:
- Tavoitekeskeisyys: Terapiassa asetetaan selkeät ja konkreettiset tavoitteet, joihin pyritään asiakkaan kanssa yhteistyössä. Tavoitteiden saavuttaminen on keskeistä terapian etenemisessä.
- Voimavarakeskeisyys: Terapeutti keskittyy asiakkaan voimavaroihin, vahvuuksiin ja selviytymiskeinoihin. Tarkoituksena on löytää ja vahvistaa niitä voimavaroja, jotka auttavat asiakasta selviytymään ongelmistaan.
- Ratkaisujen etsiminen: Terapiassa etsitään konkreettisia ratkaisuja asiakkaan ongelmiin. Terapeutti auttaa asiakasta löytämään erilaisia näkökulmia ja keinoja ongelmien ratkaisemiseksi.
- Keskusteluun perustuva lähestymistapa: Terapia perustuu keskusteluun ja vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa. Terapeutti käyttää avoimia kysymyksiä, reflektointia ja kuuntelemista auttaakseen asiakasta löytämään omat ratkaisunsa.
- Lyhytkestoinen: Ratkaisukeskeinen lyhytterapia on yleensä suunniteltu lyhytkestoisiksi, tyypillisesti muutamasta istunnosta muutamaan kuukauteen. Tämä tekee terapiasta tehokkaan ja käytännönläheisen.
Ratkaisukeskeinen lyhytterapia sopii monenlaisiin tilanteisiin, kuten esimerkiksi ahdistuksen, stressin, masennuksen, ongelmallisen käyttäytymisen tai vuorovaikutusongelmien kanssa kamppaileville ihmisille. Se soveltuu myös hyvin tilanteisiin, joissa asiakas haluaa nopeita tuloksia ja selkeitä toimintaohjeita arjen ongelmiin.
Älä korjaa sitä, mikä ei ole rikki.
Tee lisää sitä, mikä toimii.
Jos jokin ei toimi, tee jotain toisin.