Ratkaisukeskeinen vanhempainohjaus
Ratkaisukeskeinen vanhempainohjaus on lapsiperheen vanhempien kanssa tehtävää työtä, jossa tavoitteena on tukea sekä ohjata vanhempia niin, että he oppisivat paremmin ymmärtämään itseään sekä lasta. Jos lapsen/nuoren käytökseen liittyen on huolenaiheita ja käytös koetaan ongelmalliseksi, voidaan vanhempainohjauksessa lähteä asiaa tarkastelemaan uudesta näkökulmasta. Näin voidaan löytää uusia toimintatapoja vanhojen haitallisten tapojen tilalle. Vanhempainohjauksessa keskeistä ovat vanhempien omat oivallukset siitä, millä tavoin juuri heidän lapsensa kanssa olisi hyvä toimia.
Vanhempainohjauksen avulla tuetaan vanhemmuutta ja vahvistetaan vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Vanhempainohjauksen tavoitteena on ymmärtää oman lapsen käyttäytymistä ja erityislaatuisuutta sekä löytää toimivampia kasvatuskeinoja ja toimintatapoja.
Vanhempainohjaus on tärkeä osa lapsen ja nuoren omaa terapiaa ja tämän takia sitä suositellaan lapsen tai nuoren terapian rinnalla vanhemmalle/vanhemmille omaksi tueksi. Kun vanhemmat saavat tukea ja välineitä vanhemmuuteensa, saadaan terapiaprosessista paras mahdollinen hyöty koko perheelle.
Milloin hakeutua ratkaisukeskeiseen vanhempainohjaukseen?
Vanhempainohjaukseen kannattaa hakeutua, kun tuntee epävarmuutta, miten kohtaan ja kasvatan lastani/nuortani. Miten saan vuorovaikutuksen toimimaan lapsen/nuoren kanssa sekä miten suhtautua erilaisiin oireiluun liittyvissä kysymyksissä. Vanhempana saattaa mietityttää, miten kohtaan lapsen/nuoren uhmakkuuden tai minkälaiset rajat ja rangaistukset ovat sopivia eri-ikäisille lapsille/nuorille.