Tapaamisen ehdot
Tapaamisen varaus on sitova. Mikäli haluat perua tapaamisen, tulee sen tapahtua viimeistään 24 tuntia ennen sovittua tapaamista. Mikäli tapaamista ei ole peruttu ajoissa, on palveluntarjoajalla oikeus laskuttaa koko tapaamisen hinta.
Tapaamisen varauksen yhteydessä tallennamme lomakkeella kysytyt tiedot sekä käyttäjän ip-osoitteen. Tiedot poistetaan asiakassuhteen päättymisen jälkeen. En kirjaa mitään terapiakäynneistä asiakastietojärjestelmiin enkä kantaan. Lisää tietojen tallentamisesta tietosuoja sivulla.
Ratkaisukeskeinen pariterapia
Ratkaisukeskeinen pariterapia antaa mahdollisuuden nähdä kriisin tuhannen taalan paikkana, kohdata elämän tuomia haasteita ja solmukohtia. Ratkaisukeskeiseen pariterapiaan hakeudutaan, kun puheyhteys on kadoksissa ja vuorovaikutus tökkii, toistuvat riidat mistä ei päästä eteenpäin ja eron uhka. Terapiassa ei lähdetä etsimään syyllisiä, vaan uusia toimintatapoja elämän tuomiin haasteisiin ja solmukohtiin. Kriisitilanteen ei kannata antaa pitkittyä, vaan on tärkeää hakea yhdessä tai erikseen apua kriisin käsittelyyn.
Parisuhteessa oma henkilökohtainen osuus
Parhaimmillaan parisuhteessa kriisit tai ristiriidat johtavat henkilökohtaiseen kasvuun, omien tarpeiden sekä tunteiden äärelle. On niin helppoa nähdä toisessa se syy ja ajatella, ”kun toi puoliso muuttuisi ja muuttaisi toimintatapaansa niin sitten kaikki on hyvin”. Unohdamme oman osuutemme ja vastuumme ongelmallisen tilan rakentumiselle.
Ratkaisukeskeisessä pariterapiassa parisuhteen tilaa tarkastellessa tekee hyvää katsoa peiliin ja miettiä miten itse voi toimia toisin. Ratkaisukeskeisessä pariterapiassa emme lähde ruotimaan menneisyyttä “kuka on tehnyt väärin ja miten tehnyt väärin” Koska tämä ei auta millään tavalla parisuhdetta parempaan suuntaan. Mielestäni tärkeämpää on miettiä mitä voimme oppia menneisyydessä tapahtuneista asioista ja tässä hetkessä toimia toisin. Menneisyyttä meistä kukaan ei voi muuttaa, voimme muuttaa vain tässä hetkessä olevia asioita.
Muutoksen mahdollisuus
Ratkaisukeskeisessä pariterapiassa muutos on aina mahdollista ja vaatii kummaltakin osapuolelta yksilötason työskentelyä ja suostumista, olla keskeneräinen ja matkalla. Toimivan parisuhteen kulmakivenä on keskinäinen luottamus ja avoin vuorovaikutus ja uskallus olla oma itsensä. Uskallus sitoutua toiseen hyvinä ja huonoina päivinä.
Suhteessa jokainen selvittämättä jäävä riita rikkoo luottamusta, joka saattaa lopulta koitua suhteen lopulliseksi kohtaloksi. Anteeksianto ja -pyyntö ovatkin kestävän parisuhteen tärkeimpiä asioista.
Parisuhteen tyypilliset kriisit
Parisuhteen tyypillisiä kriisejä ovat muun muassa uskottomuus, mustasukkaisuus, toisen osapuolen sairastuminen, lapsettomuus, mielenterveyden häiriöt ja rakkauden tunteen loppuminen. Myös toistuvat, ratkaisemattomat riidat voivat aiheuttaa kriisin suhteeseen. Tyypillisiä reaktioita ristiriitoihin ja kriisiin on esimerkiksi unettomuus, mielialan vaihtelut, ruokahaluttomuus, toimintakyvyn lasku ja keskittymisvaikeudet.
Ulkopuolisen läsnäolo
Kun omista asioista keskustellaan ulkopuolisen läsnä ollessa, tulee mietittyä tarkemmin mitä sanoo eikä sano mitä ajattelee ja mieleen juolahtaa. Asioista pystyy myös keskustelemaan rakentavammin ja rauhallisemmin. Kyseessä, ei ole oman pesän likaaminen vaan enemmänkin putsaaminen.Vaikeudet eivät ole merkki huonosta parisuhteesta, koska jokaisessa parisuhteessa on erilaisia vaiheita elämän aikana.
Kysymyksiä pohdittavaksi:
- Mikä parisuhteessa toimii ja mikä kaipaa muutosta?
- Olenko ollut avoin ja rehellinen itselleni omista tarpeistani?
- Olenko kertonut kumppanille avoimesti mitä tarvitsen?
- Miten käyttäydyn parisuhteen ristiriita tilanteissa, vetäydynkö vai hyökkäänkö?
Olen käynyt parisuhdekeskus Katajan koulutuksissa laajentamassa osaamistani. Esim. Parisuhteen palikat, Parisuhteen kriisit ja Parikriisi-interventio kahden tapaamisen menetelmäkoulutus.